Kvinder

Øvelser

Mænd

Øvelser

Top billede Top billede Top billede Top billede Top billede Top billede Top billede Top billede Top billede Top billede Top billede Top billede Top billede Top billede Top billede

Artikler

Her kan du få mere viden om kost og træning samt læse spændende interviews.
Vi håber de også kan bidrage til en sundere livsstil og en bedre træning.
Siden udvides løbende med flere artikler.

Træning og graviditet

Skrevet af: Thomas M. Johansen
Interview med Rikke Kroer

Dato: 7. oktober 2013

Rikke Kroer er mor til to børn med 2 års mellemrum. Hun har både under den første graviditet og efter den anden graviditet trænet meget. I dette interview har vi fokus på træning i forbindelse med graviditet.

Hvorfor var træning vigtigt for dig under graviditeten?

Træning under en graviditet var for mig meget vigtigt fordi det holdt min krop i form og jeg mener også at det var en fordel under fødslen, idet min krop på den måde var vant til at udføre hårdt arbejde. Under min første graviditet trænede jeg meget og var typisk i fitnesscentret 3-4 gange om ugen. Under min anden graviditet trænede jeg nærmest slet ikke og kunne tydeligt mærke en forskel på fødslerne. Jeg synes jeg havde nemmere ved at føde mit første barn på den måde at jeg følte jeg havde flere kræfter, samt jeg havde nemmere ved at håndtere smerten.
Jeg kan derfor kun anbefale at træne alt det man kan under en graviditet.

Hvordan kan/bør man træne under graviditet?

Man skal selvfølgelig lytte meget til sin krop og kun træne det, den tillader. Jeg havde heldigvis nogle relativt gode graviditeter, men kunne fx ikke løbe eller gå med lange skridt. Jeg fandt derfor ud af at der ikke var problemer med at cykle eller bruge en stairmaster pga. den kræver man tager skridtene opad, så dem brugte jeg når jeg skulle træne cardio. Derudover trænede jeg også de øvrige muskelgrupper i det omfang det lod sig gøre i maskiner og frit, men lyttede hele tiden til kroppens signaler. Gør det ondt, skal man selvfølgelig stoppe øvelsen og prøve en anden i stedet.

Kropstart Stairmaster KvinderHvad var vigtigt for din træning efter din graviditeterne?

Det var vigtigt at det hele kunne hænge sammen med en baby, et barn på to år, en mand og et hjem der alt sammen skulle passes. Træningen måtte derfor ikke tage for meget tid og jeg valgte at træne hjemme for også at spare transporttiden. Der er mange gode øvelser man kan lave hjemme og det er selvfølgelig altafgørende at holde et højt tempo og sørge for at udfordre sig selv- nøjagtigt som når man er i træningscenter. Ellers bliver det hurtigt for nemt og man kommer ikke til at svede eller rigtigt få noget ud af det.

Hvornår begyndte du at træne igen?

Jeg begyndte at træne igen 1½ måned efter sidste fødsel. Der kunne jeg mærke på min krop at den var ved at være klar til det. Allerede efter to måneders træning var min krop ved at være på samme niveau som inden graviditeterne og det var bare den fedeste fornemmelse!

Hvad var din motivation til at træne efter graviditeterne?

Min helt store motivation var at få min krop igen. Jeg kunne især se efter graviditet nummer to at kroppen havde svært ved selv at klare det uden min hjælp, så jeg måtte bare se at komme i gang. Det er meget nemt at sige at det har man ikke tid til og undskylde sig med at der er alt for meget andet at se til. Så man må simpelthen tage sig selv i nakken og finde tiden. Jeg ved i hvert fald med mig selv, at jeg ville have det skidt med at have slaskemave og føle mig utiltrækkende over for mig selv og min mand. Derfor var det en stor sejr at se fremgangen ske ret hurtigt.

Hvor stor en rolle spiller kosten under og efter en graviditet?

Kosten er selvfølgelig meget vigtig både under og efter en graviditet. Det er vigtigt man spiser rigtigt, så man får en god næring med vitaminer og mineraler. Det er selvfølgelig vigtigt man også giver plads til det usunde en gang imellem, men man skal passe på ikke at lade en graviditet blive en sovepude og tænke ”Jeg bliver jo alligevel stor og uformelig, så jeg kan lige så godt udnytte det” for så er der jo bare endnu flere ekstra kilo at slås med bagefter. Så man kan lige så godt hjælpe sig selv så meget som muligt.

Hvad er dit bedste råd til gravide?

Helt klart at holde sig så meget i gang under graviditeten som muligt samt at komme i gang igen efter fødslen, så man kan blive en lækker mor. Desuden giver det også rigtig meget overskud at være tilfreds med sig selv og stolt over at man har klaret det, hvilket kommer mand og børn til gode.